BREXIT
Onze handel met het Verenigd Koninkrijk verliep heel lang volgens dezelfde principes als onze handel met andere EU-landen. Na een nationaal referendum besliste het VK echter om de EU te verlaten (ook BREXIT genoemd). Het land heeft de EU effectief verlaten op 31 januari 2020.
Er was nog een overgangsperiode voorzien tot 31 december 2020 om tot een handels- en samenwerkingsakkoord te komen. Dit kwam er uiteindelijk op het laatste moment.

Oefening: Brexit tijdlijn
Lees aandachtig elke gebeurtenis na en zet de tijdlijn in de juiste volgorde (door te slepen).
De EU en het VK hebben in het kader van de Brexit een handelsakkoord afgesloten. Hierin worden afspraken gemaakt rond thema's als eerlijke concurrentie, visserij, transport en fiscaliteit.
De grootste verandering is sowieso de herinvoering van grenscontroles bij invoer en uitvoer van goederen. Het land heeft namelijk de interne Europese markt en douane-unie verlaten. Dit houdt ook in dat men terug douaneformaliteiten in orde moet brengen. Dit leidt in ieder geval tot een grotere administratieve last voor de bedrijven.
Uitvoer naar het VK:
Een verkoop aan een Britse klant wordt niet langer meer beschouwd als een intracommunautaire levering maar als een gewone uitvoer (buiten de EU). Zoals we gezien hebben in vorig hoofdstuk dient hierop geen btw te worden betaald.
Wel moet u de uitvoer kunnen bewijzen aan de hand van een uitvoerdocument.
Invoer vanuit het VK:
Net als bij een gewone invoer, dient u btw en invoerrechten te betalen daar waar de goederen de EU binnenkomen.
Goederen die vanuit het VK de EU binnenkomen én voldoen aan de Europese regelgeving kunnen volgens het akkoord wel genieten van een 0% tarief aan invoerrechten.
Voor handel tussen het VK en de EU dienen nu zowel douaneformaliteiten te worden verricht aan de EU grens als aan de Britse grens.

Uitzondering: Noord-Ierland protocol
Sinds 1968 vond er een gewelddadig conflict plaats in Noord-Ierland. Na jarenlang bloedvergieten kwam er uiteindelijk vrede in 1998 met de ondertekening van het Goedevrijdagakkoord. Eén van de voorwaarden die in het akkoord vermeld stonden was dat er nooit meer een 'harde' grens meer zou komen tussen Ierland en Noord-Ierland. Brexit zette dit alles terug op de helling.
Om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van het Goedevrijdagakkoord werd voor Noord-Ierland een apart statuut uitgewerkt (= Noord-Ierland protocol).
Eigenlijk komt het er op neer dat Noord-Ierland de facto deel blijft uitmaken van het EU douanegebied en een fictieve grens met het VK in de Ierse Zee ligt. Alle goederen die vanuit het VK (of andere niet EU-landen) naar Noord-Ierland worden gebracht dienen door de Britse douane in de Noord-Ierse havens te worden gecontroleerd.
Anderzijds kunnen goederen van EU-landen nog steeds vrij Noord-Ierland binnengebracht worden onder het principe van intracommunautaire leveringen of verwervingen. Noord-Ierland blijft dus ook na de Brexit onder de btw-wetgeving van de EU vallen.
Handel in verband met diensten valt niet onder dit protocol.
ACTUALITEIT
Het Noord-Ierland protocol staat onder grote druk. De Britse regering wil wijzigingen aan het protocol aangezien het volgens hen de handel tussen het VK en Noord-Ierland enorm belemmerd. Een handelsoorlog tussen het VK en de EU dreigt.
Wil je hier meer rond weten, lees dan gerust onderstaand artikel.