HANDEL BINNEN DE EU


Heel wat bedrijven beperken zich niet tot de lokale markt, maar doen ook zaken met bedrijven in het buitenland. Producten en diensten uit België worden uitgevoerd naar andere landen (export) of ingevoerd om hier gebruikt of verkocht te worden (import). In sommige gevallen passeren de goederen enkel door ons land (doorvoer). Btw en douanetechnisch maken we ook een onderscheid tussen handel met landen binnen de EU of buiten de EU.

Welke landen maken deel uit van de EU?
België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.

Oefening: 8 EU-landen gebruiken de Euro niet als betaalmiddel.
Kan jij deze landen op onderstaande kaart aanduiden?


We starten met het bekijken van de handel binnen de EU.

Intracommunautaire levering:

Het gaat hier om een verkoop van een Belgische btw-plichtige aan een buitenlandse btw-plichtige die gevestigd is in een ander EU land. De koper moet dus over een geldig buitenlands btw-nummer beschikken.

Tweede voorwaarde is dat de goederen effectief België verlaten en geleverd worden bij de verkoper. Bewijs hiervoor kan aangetoond worden via het vervoersdocument.

Wanneer aan beide voorwaarden wordt voldaan dan dient de Belgische verkoper geen btw aan te rekenen aan de koper. Hij dient wel volgende vermelding op zijn factuur te noteren:
'Intracommunautaire levering - vrijgesteld van btw art. 39bis, w.btw'.

De Belgische verkoper dient wel een intracommunautaire opgave (IC) door te sturen naar de overheid. Dit is een lijst van alle btw-plichtige klanten van een ander EU-lidstaat waaraan je goederen of diensten hebt geleverd.


Intracommunautaire verwerving:

Het gaat hier om een aankoop van een Belgische btw-plichtige bij een buitenlandse btw-plichtige die gevestigd is in een ander EU land.

De goederen moeten effectief het land van de buitenlandse verkoper verlaten en geleverd worden bij de Belgische koper.

Op de factuur van de buitenlandse koper staat geen btw vermeld, maar de intracommunautaire verwerving zal belast worden met het Belgische btw tarief.  Hij kan het btw-bedrag nadien wel aangeven in zijn periodieke btw-aangifte en de belasting zelf is terug aftrekbaar. 

Volgend filmpje legt uit hoe intracommunautaire transacties binnen de EU worden opgevolgd.


Uitbreiding:

Intracommunautaire driehoekslevering:

We kennen ondertussen het principe van intracommunautaire levering en verwerving. Maar wat als er een derde partij tussen zit?  We spreken dan van 3 verschillende btw-plichtige partijen gevestigd in 3 verschillende EU-landen.

Stel dat A goederen verkoopt aan B en deze laatste verkoopt deze door aan C.
De goederen worden rechtstreeks geleverd van A bij C.

Wanneer het vervoer deel uitmaakt van de verkoop tussen A en B, dan wordt deze verkoop beschouwd als een intracommunautaire levering. Omdat de goederen rechtstreeks bij C worden geleverd, dient B zich dan wel te registreren in dat land als btw-plichtige om van intracommunautaire verwerving te kunnen spreken.

De verkoop tussen B en C wordt dan beschouwd als een binnenlandse levering, waarop dus wel btw verschuldigd is.


Verkoop aan een niet btw-plichtige partij in een ander EU-land:

In dat geval wordt aan één van de voorwaarden van intracommunautaire levering / verwerving niet voldaan en dient door de verkoper btw te worden afgerekend.

OEFENEN GEBLAZEN!

Hieronder kan je oefeningen terugvinden op enkele flashkaarten. Op elke kaart staat een vraag. Denk even na over het antwoord en/of herbekijk de theorie nog eens als je het niet meer helemaal weet. Wanneer je het antwoord denkt te weten, klik dan op de kaart en het antwoord verschijnt op de achterkant. Veel succes!

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin